Yoga voor de middenrifspier

Long Covid en het middenrif

 

Zeven op de tien volwassenen die langdurige klachten hebben overgehouden aan een coronabesmetting zeggen niet of minder te kunnen werken, aldus een bericht op nu.nl.

Heb je Corona gehad of  heb je last van veel stress  last van kortademigheid, benauwdheid, slecht slapen, weinig energie of extreme vermoeidheid? De klachten  van Long Covid kunnen nog maanden aanhouden.

 

Onderzoek door artsen van het Amsterdam UMC en het Radboudumc wijst uit dat bij Long Covid-patiënten het middenrif ernstig is aangetast. Het zijn niet (meer) de longen zelf, maar de belangrijkste ademspier die is verzwakt. Daardoor is een gezonde, diepe, adem niet meer mogelijk..

 

Het resultaat van een beschadigd middenrif: een hoge ademhaling, een gespannen gevoel (fysiek en mentaal) en een gebrek aan energie. Een loopje van de woonkamer naar de keuken kan dan voelen als een halve marathon.

 

Het goede nieuws is: er is iets aan te doen! Je kunt je middenrif versterken door middel van ademoefeningen en zo werken aan een gezonde ademhaling. Vaak worden de ademoefeningen gecombineerd met zachte yogahoudingen en ontspanningsoefeningen. Want als je niet kunt ontspannen, kun je ook niet diep ademen.

 

Bij Yo’sYoga bieden we rustige lessen  aan voor mensen met Long Covid  of veel stress of spanningen prive of in groepsverband om het herstelproces te ondersteunen. Wat wij ook aan kunnen bieden is een hele rustige Mind-Walk met zachte oefeningen en training van de belangrijkste ademspier in de buitenlucht.

 

Heb je interesse? Neem dan contact op met  Jolanda op via tossa@kabelfoon.nl.

 

 

Stoelyoga voor ouderen

In het bijzonder is stoelyoga een leuke, veilige manier om te blijven bewegen tot op zeer hoge leeftijd, terwijl men de lichaamsgrenzen leert te accepteren. Ze maakt niet alleen het lichaam fitter, ook de geest wordt kalmer door de positieve benadering van het leven te stimuleren. Sinds enkel jaren geef ik stoelyogalessen aan de bewoners van de Sonnevanck in S-Gravenzande.

 

Het voelen van de werking van yoga is fijn om in het dagelijkse leven toe te passen (bovendien vind ik het fantastisch om met al deze lieve mensen te mogen werken!). De oefeningen zijn niet moeilijk waardoor de aandacht voor het bewegen en het verschil tussen spanning en ontspanning  eenvoudiger wordt ervaren.

 


Samenwerking met Inloophuis Carma en Pieter van Foreest

Yo's Yoga uit Naaldwijk bestaat al meer dan 10 jaar. Inmiddels hebben wij een samenwerkingsverband met de organisaties Inloophuis Carma, en Zorginstelling Pieter van Foreest.