Yin Yoga in combinatie met middenrifspier ademhaling

Ons leven is tegenwoordig erg Yang georiënteerd en het is de hoogste tijd om wat meer Yin toe te laten. De Yin Yoga les bestaat voornamelijk uit zittende en liggende houdingen die we 2 tot 5 minuten aanhouden. Het is een meditatieve vorm die een rustgevend effect heeft. We richten ons hier op de diepere lagen in het lichaam die voorbij de spieren gaan, waaronder het bindweefsel (fascia) en de gewrichten. Dit zorgt er voor dat je op den duur meer soepelheid ontwikkelt en ook de meridianen (energiebanen) in het lichaam stimuleert. Hoewel Yin Yoga een rustige vorm van Yoga is kan het toch een intense les zijn aangezien je langer in de houdingen blijft. De stilte die Yin Yoga je op den duur kan brengen is een van de mooiste voordelen. Het is ook heel goed om Yin Yoga te beoefenen naast een meer actievere vorm van beweging/yoga.

 

Ademhaling is het gaspedaal van het lichaam

 

De belangrijkste spier bij ademhalen is het diafragma (middenrif). Het middenrif is de scheiding tussen de buik- en borstholte. Naast het middenrif spelen andere spieren ook een rol zoals de tussenripspieren en verschillende rugspieren. 

Iedere keer als je ademhaalt, beweegt het middenrif. Het kan echter zijn dat door stress, Corona of een verkeerd adempatroon je middenrif minder flexibel wordt. Doorgaans wordt je ademhaling hierdoor sneller en komt hoger in je borst te zitten. De hoge ademhaling heeft een functie en is bedoel als slimme compensatie van je lichaam. Als je moet vluchten of vechten dan wil je lichaam belangrijke organen beschermen. Je buikspieren worden aangespannen en je lichaam is niet bezig zijn met voeding verteren (hier speelt je middenrif ook een belangrijke rol). Je lichaam compenseert dit door tijdelijk gebruik te maken van ‘hulp spieren’ om hoog in je borst te gaan ademen. Een mooi mechanisme dat helaas bij veel mensen veel te vaak en te lang gebruikt wordt. De ‘hulpspieren’ zijn alleen bedoeld voor kortstondige ondersteuning en zullen snel verzuren (wat in de meeste gevallen klachten geeft zoals schouder- en rugklachten).

Bij langdurige stress gaat je adempatroon langzaam veranderen. Bij de meeste mensen zal na 8 weken van stress het patroon afwijken van de ‘norm’ ademhaling. Het goede nieuws is dat je door yoga (Yin) je adem weer kunt bijsturen, zodat het je gezondheid weer gaat dienen. 

 

Oefening:

  • Zit comfortabel op een stoel met je voeten naast elkaar op de grond. Bij voorkeur ga je iets vooraan op de stoel zitten (je voeten iets verder naar achteren). Houd je rug recht en ontspannen
  • Plaats een hand op je buik en de andere op je borst. Als je deze ademhaling beoefent, dan blijft je borst redelijk stil en beweegt alleen je buik.

 

 

Yoga en reuma

Mensen met artrose zijn snel geneigd om minder te bewegen omdat dit pijn doet of omdat ze bang zijn dat de pijn erger wordt. Bewegen zorgt er juist voor dat de spieren en pezen rondom de gewrichten sterker worden. Dit geeft ondersteuning en is een schokdemping voor de gewrichten waardoor de pijn juist minder wordt. Dat yoga helpt tegen pijnklachten bij artrose bleek ook uit een onderzoek aan de Universiteit van Montreal. Twee keer per week beoefenden 75 mensen met artrose en reumatoïde artritis yoga. Ze voelden zich daarna flexibeler en positiever. Wel raden de onderzoekers aan om rustige vormen van yoga te beoefenen zoals Hatha yoga en Yin yoga.

 

Ik zie u graag.