Yoga voor ouderen

Als mensen ouder worden geeft het fysieke lichaam vaak meer beperkingen. Een aangepaste vorm van yoga is dan op zijn plaats om vanuit de mogelijkheden van het ouder wordende lichaam te werken. Yoga voor ouderen helpt om de lichamelijke beweeglijkheid die er is te onderhouden en eventueel uit te breiden.

 

Door een te snelle adem, die vaak hoog in het lichaam wordt ervaren, weer te verdiepen naar een rustige buikadem kan in het hele lichaam meer rust en ontspanning worden gevoeld.

senior op stoel met handen over elkaar
kopjes met thee

De aandacht van jonge mensen is naar buiten gericht, zij zijn bezig met de opbouw van hun leven hierdoor hebben ze vaak meer moeite om zich af te sluiten van de buitenwereld. De aandacht van oudere mensen is daar in tegen vaak meer naar binnen gericht. Yoga voor ouderen sluit hier op een heel natuurlijke wijze op aan. Ouderen kunnen zich hierdoor makkelijker aandachtig overgeven aan dat waarmee ze bezig zijn.

 

Het sociale element is erg belangrijk. Het yoga uurtje is een fijn contactmoment in de week. 

Stoelyoga voor ouderen

In het bijzonder is stoelyoga een leuke, veilige manier om te blijven bewegen tot op zeer hoge leeftijd, terwijl men de lichaamsgrenzen leert te accepteren. Ze maakt niet alleen het lichaam fitter, ook de geest wordt kalmer door de positieve benadering van het leven te stimuleren. Sinds enkel jaren geef ik stoelyogalessen aan de bewoners van de Sonnevanck in S-Gravenzande.

 

Het voelen van de werking van yoga is fijn om in het dagelijkse leven toe te passen (bovendien vind ik het fantastisch om met al deze lieve mensen te mogen werken!). De oefeningen zijn niet moeilijk waardoor de aandacht voor het bewegen en het verschil tussen spanning en ontspanning  eenvoudiger wordt ervaren.

 


Samenwerking met Inloophuis Carma en Pieter van Foreest

Yo's Yoga uit Naaldwijk bestaat al meer dan 10 jaar. Inmiddels hebben wij een samenwerkingsverband met de organisaties Inloophuis Carma, en Zorginstelling Pieter van Foreest.